Het kopen van een deur voor in je huis lijkt op het eerste zicht bijzonder eenvoudig. Toch komt het niet zelden voor dat menig aantal mensen hier een beetje de mist mee in gaan. Dat heeft alles te maken met het feit dat deuren vandaag de dag in de meest uiteenlopende uitvoeringen aangekocht kunnen worden. Het is dan ook zeker raadzaam om op voorhand altijd even voor jezelf uit te maken aan welke eisen je deur moet voldoen. Sta op dit vlak ook zeker en vast niet alleen stijl bij de uitstraling waar de deur over moet beschikken, maar hou ook rekening met bijvoorbeeld de isolerende eigenschappen en de vereiste beveiliging. In ieder geval, door middel van onderstaande checklist wordt er voor gezorgd dat je absoluut niets over het hoofd zal zien met betrekking tot de aankoop van jouw deur.

Een binnen- of een buitendeur kopen?

Het is natuurlijk absoluut niet zo dat er altijd deuren worden aangekocht om te plaatsen in een nieuwe woning. In de praktijk komt het dan ook zeer vaak voor dat mensen gewoon na enkele jaren beslissen om één of meerdere deuren in hun woning te vervangen door nieuwe exemplaren. Het is in dit geval vooral van belang om te bepalen welke deuren je precies gaat vervangen. Kies je er bijvoorbeeld voor om een binnendeur te vervangen of geef je toch eerder de voorkeur aan een deur welke aan de buitenkant wordt geplaatst? Dit is erg belangrijk omwille van de onderstaande punten:

 

  1. Een buitendeur dient voorzien te zijn van aangepast hang- en sluitwerk;
  2. Een buitendeur moet op die manier worden afgewerkt zodat ze optimaal bestand is tegen de invloeden vanuit het weerbeeld;
  3. Een buitendeur dient over een optimale isolatiewaarde te beschikken;
  4. Een buitendeur moet aansluiten bij de stijl van de gevel en de kozijnen;

 

Bovenstaande maakt duidelijk dat het kopen van een binnendeur net wat eenvoudiger is. Je dient er finaal uiteraard ook rekening mee te houden dat het kostenplaatje van een buitendeur gemiddeld ook net wat duurder uitvalt in vergelijking met de kosten die voor deuren voor binnen in huis worden aangerekend.

Uit welk materiaal moet je deur bestaan?

Een tweede belangrijk punt om rekening mee te houden heeft betrekking tot het materiaal waar de deur uit vervaardigd moet zijn. Wat dit betreft wordt er tegenwoordig een onderscheid gemaakt tussen verschillende mogelijkheden. Het verschil in materiaal heeft uiteraard niet alleen invloed op de uitstraling van de deur, wat bovendien ook te denken van de kwaliteit waarover ze beschikt evenals het mogelijke vereiste onderhoud? De verschillende materialen waar een deur tegenwoordig uit kan bestaan zijn:

 

  1. PVC;
  2. Hout;
  3. Aluminium

 

Ben je op zoek naar een voordelig en bovendien ook zeer onderhoudsvriendelijk materiaal om je deur uit te vervaardigen? Geef in dat geval de voorkeur aan een deur van PVC. Heb je er geen enkel probleem mee om iets meer onderhoud te moeten uitvoeren en beschik je over een duidelijke voorkeur voor een warme uitstraling? In dat geval is hout uiteraard een prima keuze. De meest optimale levensduur wordt evenwel gegarandeerd door aluminium, maar dit is meteen ook het materiaal waar de hoogste kosten aan verbonden zijn.

Wat met de eventuele beglazing welke moet worden voorzien?

Eveneens niet onbelangrijk om rekening mee te houden is de eventuele beglazing welke je wenst te implementeren in je deur(en). Op vlak van beglazing moet er niet alleen maar rekening worden gehouden met de uitstraling waarover ze beschikt. Wat namelijk ook te denken van de kwaliteit evenals de isolatiewaarde die er mee kan worden gerealiseerd? Sta bovendien ook stil bij het privacy-aspect. De beschikking hebben over deuren welke deels zijn gemaakt van glas is erg leuk en creëert een bijzonder ruimtelijk gevoel, maar er staat wel tegenover dat je over een zekere inkijk beschikt naar binnen toe. Wil je dit voorkomen? In dat geval is het altijd een aanrader om het glas bijvoorbeeld (deels) te laten zandstralen.

 

In het bijzonder voor een buitendeur geldt tot slot ook dat het aan te raden is om te kijken in de richting van goed isolerend glas. Dit is iets wat door veel mensen vaak over het hoofd wordt gezien, maar investeren in goed isolerend glas zorgt er steeds voor dat je een aanzienlijke besparing kan realiseren op de jaarlijkse energiefactuur. Je investeert dan wel éénmalig iets meer, maar het financiële voordeel welke je op deze manier verkrijgt is alles behalve onaanzienlijk.

Moet je (buiten)deur over een keurmerk beschikken?

Tot slot is het altijd de moeite waard om even te kijken naar mogelijke keurmerken die op de markt worden aangeboden. Veel mensen staan er niet meteen bij stil, maar het kan absoluut de moeite waard zijn om er voor te kiezen om een buitendeur te kopen welke beschikt over een bepaald keurmerk. In het bijzonder het ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’ zorgt er voor dat je kan rekenen op een werkelijk optimale zekerheid voor wat jouw buitendeur betreft.